Rob's web

Home - Voedingsmiddelen - Vetten en olieën - Ghee = geklaarde boter


Geklaarde boter ie een stuk gezonder dan gewone boter. Waarom? Kan zeer hoog verhit worden zonder te verbranden (net zoals kokosolie dus). Olie die te hoog verhit wordt kan verbranden en dan kankerverwekkende stoffen bevatten.

Namen voor deze boter zijn

Wat is geklaarde boter?

Ghi (of ghee) is geklaarde boter. De Tibetanen drinken het in hun thee, maar ghi is ook - iets minder exotisch - een braadboter van hoge kwaliteit. 'Klaren' is het verwijderen van eiwitten en zouten uit de boter, omdat die bij verhitting bruin en bitter worden.

Klaren gaat als volgt: verse boter wordt langzaam verhit, het schuim (dat de eiwitten bevat) wordt er afgeschept en de boter wordt zo voorzichtig afgegoten, dat het bezinksel van caseine en zouten achterblijft. In Nederland maakte men vroeger volgens hetzelfde principe zogeheten botersmout.

Ghi is zuiver en zacht van smaak, spat niet en kan gebruikt worden voor bakken, braden en frituren. Het versterkt de smaak van kruiden en specerijen en is lang houdbaar. Professionele koks maken dankbaar gebruik van deze eigenschappen. In India wordt ghi al eeuwen geroemd door Ayurvedische artsen. U kunt zelf boter klaren, maar ghi is ook - in biologische kwaliteit - kant en klaar te koop in de natuurvoedingswinkel.

Zelf maken

Ghee of geklaarde boter is iets wonderlijks: ze helpt verteren, smeert ons hele lichaam, vermindert cholesterol (indien gemaakt van rauwe organische boter) vooral als je in dezelfde maaltijd ook koud-geperste plantaardige olie verbruikt, ze verjongt & voedt de huid, bewaart voor eeuwig en drie dagen en geeft aan al uw gerechten een ongeëvenaarde smaak!

Bereiding

Neem (minstens) een halve tot 3 kilo rauwe biologische ongezouten boter (gepasteuriseerd kan ook) en breng die voorzichtig aan de kook. Als alle boter gesmolten is en er zich schuim aan de oppervlakte vormt, het vuur verminderen en verder zacht laten pruttelen.

Het schuim dat zich vormt regelmatig afschuimen en terzijde bewaren. Meestal laat men de boter zo'n 30 - 40 min. sudderen tot alle water verdampt is. Op de bodem bevindt zich dan een weinig gestold eiwit dat lichtbruin verkleurd is. De boter zelf is nu transparant goudkleurig en pruttelt nog een beetje maar er ontsnapt geen damp meer. De hele keuken is vervuld van een heerlijke nootachtige geur.

Zet het vuur af en laat de ghee even afkoelen. Filter de ghee nu door een gestreken handdoek of zakdoek in een perfekt droge bokaal met luchtdicht deksel. Gooi de kleverig bruine neerslag weg, die verhoogt AMA.

Het schuim kan je gebruiken als dressing op soep, rijst of kichari, of bij desserts. Let wel: deze <room> is wel rijk aan cholesterol!

Niet in de koelkast bewaren, want condensatie kan bederf doen ontstaan. Gebruik steeds schoon & droog keukengerei.

Waar te koop

Ghee is o.a. te koop in natuurvoedingswinkels.